9-klaidos-glaistant-gipso-ploksciu-siules

9 KLAIDOS GLAISTANT GIPSO PLOKŠČIŲ SIŪLES

9-klaidos-glaistant-gipso-ploksciu-siules

Džiaugiamės galėdami pasimokyti iš savo klaidų. Šiame straipsnyje ne tik aptariame klaidas, kurios daromos glaistant gipskartonio plokščių paviršius, bet ir patariame, kaip jų išvengti. Laikydamiesi čia pateiktų nurodymų, užtikrinsite lygų pertvarų, pakabinamų lubų ir kitų statybinių elementų iš gipskartonio plokščių paviršių ir išvengsite siūlių įtrūkių.

1 KLAIDA: NETINKAMAS PAVIRŠIAUS PARUOŠIMAS Sprendimas:Nuo gamykliškai apdorotų nuožulnių kraštų būtina kruopščiai nuvalyti dulkes, o nupjautus kraštus - sudrėkingti vandeniu

2 KLAIDA: NETINKAMŲ GLAISTO MIŠINIŲ PANAUDOJIMAS Sprendimas: Siekiant išvengti netinkamos medžiagos panaudojimo pasėkmių, naudokite tik kompleksinės sausosios statybos sistemos glaisto mišinius.

Jeigu siūlėms glaistyti naudojate armavimo juostelę, rekomenduojama naudoti glaisto mišinių NIDA Start ir NIDA Finisz komplektą. Jeigu siūlėms glaistyti nenaudojate armavimo juostelės, naudokite NIDA Max ir NIDA Finisz komplektą.

Abiem atvejais laikykitės maišymo ir klojimo taisyklių, nurodytų ant pakuočių.

3 KLAIDA: NETINKAMOS ARMAVIMO JUOSTELĖS PANAUDOJIMAS Sprendimas: Glaistymui rekomenduojama naudoti stiklo pluošto (vilnos) arba popierinę juostelę.

Svarbu prisiminti, kad popierinė juostelė užtikrina didžiausią siūlės tvirtumą, tačiau jos klojimas yra kiek sudėtingesnis - prieš klojant reikia ją sudrėkinti. Tam reikia šiek tiek praktikos.

4 KLAIDA: PER ŽEMA ARBA PER AUKŠTA TEMPERATŪRA PATALPOJE Sprendimas: Sprendimas: Minimali temperatūra, kuriai esant galima pradėti glaistymą yra +10 oC. Kol glaistas nėra visiškai išdžiuvęs, patalpos temperatūra turi būti pastovi ir negali žymiai svyruoti.

Žiemos metu siūles rekomenduojama glaistyti esant įjungtam pastato šildymui.

5 KLAIDA: PER MAŽA ARBA PER DIDELĖ ORO DRĖGMĖ Sprendimas: Glaistymo darbus galima pradėti baigus kitus "šlapiuosius" darbus (tinkavimas, betono liejimas, ir pan.). Staigūs drėgmės pokyčiai patalpose glaistui džiūstant yra viena pagrindinių įtrūkimų atsiradimo priežasčių.

6 KLAIDA: NETINKAMAS GLAISTO TEPIMAS Sprendimas: Kruopščiai užpildyti siūlę glaistu naudojant plieninę mentelę. Mišinys užtepamas skersiniais mentelės judesiais taip, kad po plonu gipso sluoksniu nesusidarytų tuščių ertmių.

Kitas sluoksnis užtepamas tik sustingus ankstesniam. Būtina tiksliai laikytis informacijos, pateiktos ant glaisto mišinio pakuotės.

9-klaidos-glaistant-gipso-ploksciu-siules

7 KLAIDA: NETINKAMAS GLAISTYMO BŪDAS

Sprendimas: Daugeliu atveju tinkama paviršiaus kokybė užtikrinama glaistant įprastu būdu, t.y. glaistant tik išilginių

ir skersinių gipskartonio plokščių sandūras.

Jeigu gipskartonio plokščių paviršius yra lygiagretus šviesos šaltiniui (pvz. siena yra statmena įstiklintam fasadui arba balkono langui, sienai, prie kurios tvirtinami šviestuvai, šviesos srautą nukreipiantys į viršų arba į apačią, ir pan.), toks glaistymo būdas gali būti nepakankamas. Glaistytu paviršiumi „slystantis“ šviesos srautas išryškina visus nelygumus, kurie nebūtų matomi esant įprastam apšvietimui. Tokias vietas ant sienos ir lubų reikia nustatyti prieš atliekant darbus, o glaisto sluoksniu būtina padengti didesnį plotą.

8 KLAIDA: KOMPENSACINIŲ TARPŲ TRŪKUMAS Sprendimas: Kompensacinius tarpus tarp gipskartonio plokščių, iš kurių statoma pertvara ar pakabinamos lubos, būtina daryti kas 15 m. Karkasinės konstrukcijos pastatuose kompensacinius tarpus reikia daryti kas 10 m.

9 KLAIDA: NETINKAMAS GIPSKARTONIO PLOKŠČIŲ SANDĖLIAVIMAS Sprendimas: Glaistant drėgnas gipskartonio plokštes gali atsirasti siūlių įtrūkių ir kitų problemų su sausosios statybos elementais. Siekiant to išvengti, ypač rudenį ir žiemą gipskartonio plokštes reikia sandėliuoti patalpoje. Rekomenduojamas izoliavimo laikotarpis prieš atliekant montavimo darbus yra bent 48 valandos. Gipskartonio plokštės turi būti sukrautos horizontaliai ant padėklo arba ant medinių blokų, išdėstytų kas 35 cm.

< Back

 

 

Inovatyvūs, išmanūs ir efektyvūs sprendimai

Išbandyti ir sertifikuoti sprendimai

Įsipareigoję tvarioms statyboms